Dzięki wspomaganiu funkcjonalności naszych mięśni, zachować możemy dobrą SPRAWNOŚĆ FIZYCZNĄ pomimo wieku. Zmniejszamy ryzyko sarkopenii, upadków, problemów z kręgosłupem, dysfunkcji w układzie sercowo-naczyniowym oraz symptomów PROGRESJI WIEKU.
Zdrowe mięśnie to także bezpieczny ,,magazyn’’ na cukier. Dzięki temu możemy uniknąć zjawiska GLIKACJI, które wywołuje degradację organów jak i powikłania cukrzycy.
W jaki sposób można tego dokonać?
Wraz z wiekiem oraz wystawieniem na czynniki stresogenne spada u nas synteza ważnych, endogennych substancji witalnych, przez co nasze wewnętrzne układy naprawcze i homeostatyczne nie funkcjonują właściwie. Stan taki staje się przyczyną spadku jakości życia a także zwiększonego ryzyka przewlekłych dysfunkcji.
Uzupełnianie poziomu tych witalnych molekuł wpływa nie tylko na poprawę parametrów sprawności i zdrowia ale i zmienia przebieg samego procesu starzenia się - odwleka postępowanie schorzeń
Ich źródła żywieniowe bywają ograniczone, możemy także wykazywać mniejszą zdolność do produkowania tych związków.
Stąd suplementacja wybranymi substancjami staje się konieczna – szczególnie gdy chcemy silnie wspomagać nasz potencjał zdrowotny i zmniejszać występowanie przewlekle występujących zaburzeń.
Co osiągamy stosując te fundamentalne substancje?
-Sprawność mięśni - podczas wysiłku jest ona w znacznej mierze uzależniona od potencjału do buforowania nadmiernego zakwaszenia. Gdy spada pH – redukcji ulega ATP czyli produkcja energii w mięśniach.
Stąd zdolność do opóźniania postępującego wraz z wysiłkiem zakwaszenia mięśni może istotnie zwiększyć nasz potencjał wydolnościowy. To tzn. działanie ergogeniczne.
-Zdrowy metabolizm –niektóre substancje naturalne poprawiają utylizację substratów energetycznych, w tym cukrów – poprzez interakcje z nimi i wsparcie funkcjonowania mitochondriów mięśniowych. Określamy te związki jako mitoceutyki. Odpowiednio pracujące mięśnie stają się wtedy ,,gąbką’’ na cukier, dzięki czemu nie dochodzi łatwo do szkodliwych zjawisk insulinooporności i hiperglikemii. Jesteśmy także szczególnie chronieni przed nadmiarem wolnych rodników.
-Zaawansowane produkty glikacji - ,,Spalając’’ glukozę w komórce zapobiegamy też jej interakcjom z białkami krwi bądź tkanek, co wywołało by ich glikację. Proces ten odpowiada za WSZYSTKIE powikłania cukrzycy. Uszkadza ponadto włókna kolagenu i glikokalisk w naczyniach krwionośnych. Pod wpływem glikacji – obrazowo rzecz ujmując – nasze białka się ,,karmelizują’’, co jest przyczyną starzenia się organizmu.
-Ochrona układu nerwowego – te naturalnie produkowane substancje wspomagają także mitochondria komórek nerwowych, chelatują szkodliwe metale ciężkie. Chronią przed spadkiem funkcji kognitywnych i promują ,,kontrolę jakości’’ białek w ciele - likwidują beta amyloidy.
Używając te witalne molekuły zwiększamy zatem nie tylko MOŻLIWOŚCI WYSIŁKOWE mięśni ale i wpływamy na ich długowieczność jak również całego naszego ciała. Chronimy organizm przed KONSEKWENCJAMI NADMIARU CUKRU WE KRWI pod postacią glikacji - wszystkich powikłań cukrzycy i degradacji kolagenu, co działa na nas wybitnie ANTY-STARZENIOWO.